meester Simon
meester Dieter

Op dinsdag trokken we de wildernis in met gids JC voor een sessie 'overleven in het wild'. We leerden een beschutting bouwen in de natuur, rekening houdend met de windrichting. We kregen ook een praktische les over het 'bewaren' en maken van vuur doorheen de geschiedenis en konden daarna zelf aan de slag met een firestick. 

 

Een lange nacht vol gesnurk was niet voldoende om iedereen fris te krijgen om de reis naar huis aan te vatten. De ochtend begon chaotisch met het opruimen (uitmesten) van de kamers. In de voormiddag bezochten we het historische stadscentrum van Durbuy en verkenden we de kleinste hoekjes met een fotozoektocht.

Na het middagmaal bracht het busje van LPM ons naar het station van Barvaux voor de terugreis. Tot straks!

 

Na het ontbijt trokken we met kaart en kompas op crosscountrytocht. We leerden azimutlopen en losten gaandeweg raadsels op in de omgeving. We konden ons blijkbaar goed oriënteren want iedereen keerde heelhuids terug. (Dat verliep iets moeilijker in de namiddag :) )

Na de middag zochten we onze eigen weg op een topografische kaart langsheen de dolmens en menhirs van Wéris. We kregen deskundige uitleg van de leerkrachten over de megalieten die her en der verspreid staan. We hielden het wonder boven wonder zo goed als droog de gehele dag. 

Met de laatste avond in het verschiet, trakteerden de moni's ons op een knalfuif met frisdrank en hotdogs. Van het feesten kregen we niet genoeg en vierden daarom verder in onze eigen chalet. Daar zetten we ook Julie in de bloemetjes, toeters, vlaggetjes, kaarsjes en nog veel meer. Uiteindelijk gingen moe en versleten de laatste nacht in.

 

Dagverslag door Shajina, Daphne, Alicia en Elisabeth

Meester heeft mij wakker geschud om 7u30. Hij trok ook aan Ikrams benen om haar wakker te krijgen. Nadat iedereen zich had omgekleed konden we starten aan het ontbijt.

Het ontbijt was lekker en uitgebreid. Voor de eerste keer kregen we een reep chocolade en warme chocomelk.
We zochten in de voormiddag naar everzwijnen in het bos. Het was moeilijk om er te vinden omdat ze zich goed kunnen verstoppen. Na lang zoeken hebben we er toch gevonden. We zijn ook van een steile helling gegaan met een deathride.

We aten ’s middags lekkere frietjes met stoofvlees. Als dessert kregen we een ijsje van hoofdmonitor Poppe, eigenlijk Alexander. Ik, Alicia, mocht helpen uitdelen.

In de namiddag deden we een hoogteparcours met verschillende niveaus. Sommige parcours, zoals 6, waren enorm moeilijk. Ik, Elisabeth, heb ze allemaal gedaan tot 5. En ik, Alicia, heb ze alle zeven gedaan.

Daarna aten we ons avondmaal, brood met tomatensoep (zonder balletjes).

Na het avondmaal maakten we een reflectortocht waarbij bijna iedereen is gedetst (gevallen). Alicia denkt dat de meesters dit bos speciaal uitkozen om iedereen te zien vallen. Het was moeilijk om alle diertjes te vinden die bij de reflectoren horen. Toch zijn Daphne, Shajina, Kamiel en Tias gewonnen.

Daarna kregen we een uurtje vrij om ons te douchen, wat te praten met vriendinnen of om een spelletje te spelen.

 

Welk moment blijft je bij van deze bosklassen?
(Ikram E.K.) Het moment dat we over de hangbrug stapten. Het was heel eng in het donker. 

Wie snurkt het luidst in de kamer? 
(Juliëtte) Er snurkt echt niemand in de kamer. 

Hoe komt het dat jullie allemaal de voeten wasten na de eerste wandeltocht?
(Aya) Alle voeten stonken <vond Juliëtte> en we moesten van haar onze voeten wassen.

Wie had de beste kreet tijdens wildcraft?
(Alicia) Nanou, omdat ze het luidst kon roepen en ook zo wild.

Wat was de lekkerste maaltijd tot nu toe?
(Jay) De dessertjes eigenlijk, die pudding met speculoos, mmm.
(aanvulling van Anissa) Eigenlijk moet er onderaan ook nog wat speculoos liggen, mijn mama doet dat altijd.

Wie het snurkt het luidst in jullie kamer?
(Tuur) Marnix! (Ik heb een verstopte neus roept Marnix nog doorheen de slaapkamer)
(Tuur) Gelukkig laste Marnix een pauze in halverwege de nacht. Zo kon ik ook nog wat slapen.

Wat was tot nu tot de leukste activiteit?
(Radu) Wildcraft, we mochten veel zaken doen die we anders niet mogen doen.
Zoals?
(Radu) Met vuur spelen

Heb je al een pijnlijk momentje gehad?
(Kamiel) Ik ben met mijn achterste op een steen beland tijdens het glijden van een heuvel
Hoezo?
(Kamiel) Ik weet niet waarom ik dat wilde proberen. Een slecht idee 😊

 

bosEen bewogen eerste dag zit er op. Ciara hield ons in Kortrijk nog even wat tegen maar uiteindelijk konden we toch vertrekken richting Durbuy. 

We begonnen aan onze wandeltocht langs de oevers van de Ourthe richting het verblijf. Ook deze wandeltocht verliep niet helemaal volgens plan. De rivier was op enkele plaatsen uit haar oevers getreden waardoor we extra kilometers omweg konden maken. Gelukkig wachtte er ons op het einde van de tocht een lekkere maaltijd. 

Net voor het slapengaan trokken we nog even de duisternis in met een avondwandeling enkel en alleen om onze zaklampen te testen :)

 

medische fiche 2020 (pdf)
Infoboekje bosklassen 2020 (pdf)

Dit schooljaar staat er weer iets speciaal op het programma voor de leerlingen van het zesde leerjaar. We trekken van maandag 10 februari tot vrijdag 14 februari 2020 naar Durbuy voor een weekje winter-bosklassen.

Voor de nieuwsgierigen uit L5: Volgend schooljaar staan de bosklassen gepland van 8 tot 12 februari 2021 :)

Wat doen we daar?

Overdag voorzien we voor een combinatie van leerrijke en avontuurlijke activiteiten. We leren over de aardrijkskundige streek en gaan er dan ook met kaart en kompas onze weg in zoeken, we duiken grotten in en raken er hopelijk terug uit, we houden onze wiskunde op peil met aangepaste oefeningen... We zullen ons niet vervelen.
's Avonds zal het er iets rustiger aan toe gaan met avondactiviteiten zoals een quizje, een verhaaltje voor het slapengaan :), een potje weerwolven... De laatste avond staat er zelfs een feestje gepland.

De bosklassen zijn een onvergetelijke uitstap die de leerlingen dichter bij elkaar brengt.  

Het verblijf

We verblijven dit jaar in het hoofdgebouw La Petite Merveille. In deze gebouwen is echt alles voorhanden zoals een bed, een douche, een lavabo en een toilet. 

Op enkele meters van ons domein loopt de Ourthe, waarrond we geregeld zullen vertoeven.

Medische fiche

Elke deelnemer dient voor het vertrek een medische fiche in te vullen en af te geven. Klevertjes van de mutualiteit worden daar ook bijgevoegd. Identiteitskaarten ed. verzamelen we zodat er zeker niets verloren raakt.

Menu

maandag

middag - picknick
avond - kip, rijst, ananas.. + dessert 

dinsdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - soep / gehaktballetjes, appelmoes en aardappelen - dessert
avond - spaghetti bolognaise

woensdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - frietjes, stoofvlees, tomaten, salade... - dessert
avond - soep, boterhammen, beleg

donderdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - soep / puree, spinazie, fishsticks - dessert
avond - bbq

vrijdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - soep / varkensgebraad, worteltjes en erwtjes, purée - dessert

Elke dag staat er een fruitmand klaar. Ook een 4-uurtje is altijd voorzien.
Er is een mogelijk tot een alternatief menu halal en vegetarisch. Die keuze wordt drie weken voor het vertrek doorgegeven.

Kostprijs

Een week op bosklassen kost natuurlijk wel iets. We rekenen op een maximum van €215 (prijs onder voorbehoud). Daarin zit natuurlijk de treinreis in, alle maaltijden, de begeleiding, slaapgelegenheid... Het resterend bedrag wordt na de bosklassen teruggestort aan de ouders.

Een meerdaagse uitstap betekent ook een financiële tegemoetkoming voor de ouders. Na de bosklassen krijgt iedereen een document waarmee je een deel van de kostprijs via de ziekteverzekering terugkrijgt.

Korting

Met de verkoop van browniedozen kan elke leerling een persoonlijke korting verzamelen. Elke verkochte doos levert ook een bedrag voor een grote groepspot. Zo kan iedereen z'n steentje bijdragen om de prijs naar beneden te krijgen.
Midden januari krijgt iedereen een overzicht van de brownieverkoop en de persoonlijke korting.

Meekijken?

Tijdens de bosklassen worden er geregeld foto's genomen en avonturen beleefd. Beide zullen we dagelijks aanvullen op onze website zodat je met ons kan meeleven.

Via deze link kan je de beelden van vorig schooljaar bekijken.

Ligging

Durbuy is een stad in de Belgische provincie Luxemburg. Ons verblijf, La Petit Merveille ligt net buiten de stadskern aan de rivier, de Ourthe. Durbuy staat bekend als een hele kleine stad, in de stadskern wonen slechts een 400-tal inwoners, de rest woont in de dorpjes rondom.

LPM1 – 't Fort + naam
Rue du comte th. d’Ursel 51
6940 Durbuy

Contact

De klasleerkrachten zijn bereikbaar voor dringende zaken. Hun contactgegevens vind je in het boekje of in het schoolagenda van zoon/dochter.

De foto's en artikels op onze website zijn auteursrechterlijk beschermd en mogen niet gereproduceerd worden (bv. sociale media) zonder uitdrukkelijke toestemming van de directie. Een thuiskopie van de foto's wordt wel toegestaan.