meester Simon
meester Dieter

Enkele dagen na de bosklassen is iedereen stilaan bekomen van deze drukke, spannende, vermoeiende en supertoffe week. Om in geuren en kleuren te vertellen over jouw avonturen kunnen de vele foto's je zeker helpen.

Na de vakantie krijgt iedereen nog de groepsfoto als aandenken. 

wolkenAlle foto's van de bosklassen zijn hier online te bekijken tot het einde van het schooljaar. Deze foto's zijn bestemd voor persoonlijk gebruik en mogen niet op sociale media gedeeld en verspreid worden. 

 

De laatste voormiddag staat garant voor een zoektocht naar kledingstukken en zitten op reiskoffers om alles erin te krijgen. Na deze geslaagde schoonmaakactie trokken we een laatste keer het oude stadje Durbuy in voor een fotozoektocht. Na het middageten bracht een bus ons naar het station van Barvaux om de terugreis aan te vatten. Op de trein was het betrekkelijk rustiger dan ook de doorreis :)

middagmaal: vol-au-vent met aardappelen-uit-de-oven

We snuiven de sfeer even op bij enkele leerlingen.

- Henri en Jules, wat was voor jullie de leukste activiteit?
* Voor mij (Henri) het hoogteparcours in het klimbos. Je had verschillende parcours en moest daarom niet wachten op anderen.
* Ik (Jules) vond ook het klimbos het leukst. Je kon op je eigen niveau gaan klimmen. Alleen was het jammer dat het zwarte parcours niet open was.

- Lieke, wie was de vuilste in jullie kamer?
* Ik (Lieke) vond dat Marie de vuilste was. Haar gerief lag overal, voor haar bed, onder haar bed en het was dan ook nog rommelig.

- Amira, wat vond je van het eten op bosklassen?
* Het was superlekker. De soep was overheerlijk. Elke dag was het iets anders en dat was tof. De tafelverantwoordelijken ruimden elke dag op en dat was tof. Zo waren we zelf verantwoordelijk. 

- Mare, hoe zien jouw kleren er na een weekje bosklassen uit?
* Bloed langs de binnenkant door een wondje aan m'n been. Ik weet niet hoe ik daaraan kom. M'n kleren zijn heel modderig doordat ik veel viel in de modder. 
- Mare, wat zullen je ouders daarvan zeggen?
* Dat ik me goed heb geamuseerd. 

 

Deze ochtend trokken we met de bus naar de megalietenhoofdstad Wéris. Zo maakten we kennis met de oude beschaving die ons de dolmen, menhirs en hunebedden achterlieten. Echte durvers konden er een 'duivelsbed' aanraken... Na de middag trokken we naar een verlaten stuk bos en toverden een stukje wildernis om in een originele minigolfpiste. Er was gelukkig genoeg tijd om elkaars piste uit te testen vooraleer een hagelbui er vervroegd een eind aan maakte. De tijd vliegt hier echt wel. Zo komt de laatste avond sneller dan we allemaal hadden verwacht. Natuurlijk kunnen we dat niet zomaar voorbij laten gaan en bouwden een leuk feestje. Tot morgen!

maaltijden
middagmaal met fishsticks, puree en spinazie
avondmaal met hotdogs
avondhapje met kilo's chips

 

In de voormiddag was het de bedoeling om onze kaartleeskunsten te tonen. Dat lukte bij de meeste groepen. Onderweg kregen we raadsels en opdrachten met het kompas. Uiteindelijk raakten we allemaal op tijd terug voor de lekkere frietjes. Na de avontuurlijke wandeling in de voormiddag gingen we de bomen in met een reeks touwenparcours. We slingerden en klauterden over obstakels en bengelden aan onze leeflijn. De vermoeidheid sluipt er bij iedereen wat in. Daarom hielden we een rustige spelletjesavond en kropen we iets vroeger onder de wol. 

maaltijd van de dag
middagmaal met frietjes en stoofvlees
soep, boterhammen en beleg als avondeten

 

Deze morgen trokken we op avontuur. We klommen via een uitgedroogde waterval en enkele hangbruggen naar een echt everzwijnenbos. Helemaal gecamoufleerd met takken en modder speurden we de horizon af naar everzwijnen. De ene zag geen enkele, de andere zag er wel tien. Ook de deathride op de terugtocht was spannend.
Na de lekkere everzwijnenballetjes trokken we het bos in om te leren hoe je in het wild kan overleven. We bouwden een shelter, maakten vuur en genoten van lekkere marshmallows. 
Om de dag af te sluiten trokken we de grot in met helm en zaklamp. Na wat klauteren en kruipen vonden we gelukkig terug de uitgang om verrast te worden door een verfrissende regenbui.

middagmaal: balletjes gehakt, appelmoes en aardappelen
avondmaal: spaghetti bolognaise

De treinreis was het eerste deel van een reeks avonturen op bosklassen. Gelukkig verliep dit vlekkeloos en sneller dan verdacht. Eenmaal aangekomen in Barvaux kregen we een lading verse regen en wat frisse wind over ons heen. De warme maaltijd 's avonds ging bij iedereen vlot naar binnen. Als avondactiviteit speelden we een zoektocht in de bossen rond het domein. In het donker in een bos lopen met een zaklamp is iets waar iedereen van genoot.  

menu van de dag
middagmaal: picknick in het station te Luik
avondmaal: kip, curry, rijst & een dessertje

 

Maandag 21 februari vertekken we naar Durbuy voor een weekje bosklassen. In tegenstelling tot andere jaren kunnen we nog geen overzicht geven van de persoonlijke kortingen en groepskorting aangezien nog niet alle brownies afgerekend zijn. Hopelijk is dit in orde als we terug keren van onze uitstap.

Na de bosklassen krijgt iedereen een overzicht van de persoonlijke korting en groepskorting door de verkoop van brownies. Rekening houdend met de voorschotten en de precieze eindprijs krijgt iedereen een laatste factuur. Voor sommige leerlingen kan dit zelfs een negatieve factuur zijn. (eerste voorschot €50, tweede voorschot €50, maximumprijs €215)

Het bewijs voor de terugbetaling van mutualiteiten krijgen jullie vervolgens ook mee naar huis.

 

medische fiche 2022 (pdf)
Infoboekje bosklassen 2022 (pdf) 

Dit schooljaar staat er weer iets speciaal op het programma voor de leerlingen van het zesde leerjaar. We trekken van maandag 21 februari tot vrijdag 25 februari 2022 naar Durbuy voor enkele dagen bosklassen.

Wat doen we daar?

Overdag voorzien we voor een combinatie van leerrijke en avontuurlijke activiteiten. We leren over de aardrijkskundige streek en gaan er dan ook met kaart en kompas onze weg in zoeken, we duiken grotten in en raken er hopelijk terug uit, we houden onze wiskunde op peil met aangepaste oefeningen... We zullen ons niet vervelen.
's Avonds zal het er iets rustiger aan toe gaan met avondactiviteiten zoals een quizje, een verhaaltje voor het slapengaan :), een potje weerwolven... De laatste avond staat er zelfs een feestje gepland.

De bosklassen zijn een onvergetelijke uitstap die de leerlingen dichter bij elkaar brengt.  

Het verblijf

We verblijven dit jaar in het hoofdgebouw La Petite Merveille. In deze gebouwen is echt alles voorhanden zoals een bed, een douche, een lavabo en een toilet. 

Op enkele meters van ons domein loopt de Ourthe, waarrond we geregeld zullen vertoeven.

Medische fiche

Elke deelnemer dient voor het vertrek een medische fiche in te vullen en af te geven. Klevertjes van de mutualiteit worden daar ook bijgevoegd. Identiteitskaarten ed. verzamelen we zodat er zeker niets verloren raakt.

Menu

maandag

middag - picknick
avond - kip, rijst, currysaus + dessert

dinsdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - soep / gehaktballetjes, appelmoes en aardappelen + dessert
avond - spaghetti bolognaise

woensdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - frietjes, stoofvlees, tomaten, salade... + dessert
avond - soep, boterhammen, beleg

donderdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - fishsticks, spinazie, puree + dessert
avond - soep & barbecue

vrijdag
ontbijt - brood, beleg, cornflakes...
middag - varkensgebraad, wortelen en erwtjes, aardappelen + dessert

Kostprijs

Een week op bosklassen kost natuurlijk wel iets. We rekenen op een maximum van €215. Daarin zit natuurlijk de trein/busreis in, alle maaltijden, de begeleiding, slaapgelegenheid... Het resterend bedrag wordt na de bosklassen teruggestort aan de ouders.

Een meerdaagse uitstap betekent ook een financiële tegemoetkoming voor de ouders. Na de bosklassen krijgt iedereen een document waarmee je een deel van de kostprijs via de mutualiteit terugkrijgt.

Korting

Met de verkoop van browniedozen kan elke leerling een persoonlijke korting verzamelen. Elke verkochte doos levert ook een bedrag voor een grote groepspot. Zo kan iedereen z'n steentje bijdragen om de prijs naar beneden te krijgen.

Bestellingen afgesloten (pdf)
Brownies kunnen opgehaald worden vanaf vr 19 nov. (zie mail met info)

Meekijken?

Tijdens de bosklassen worden er geregeld foto's genomen en avonturen beleefd. Beide zullen we dagelijks aanvullen op onze website zodat je met ons kan meeleven.

Via deze link kan je de beelden van vorig schooljaar bekijken.

Ligging

Durbuy is een stad in de Belgische provincie Luxemburg. Ons verblijf, La Petit Merveille ligt net buiten de stadskern aan de rivier, de Ourthe. Durbuy staat bekend als een hele kleine stad, in de stadskern wonen slechts een 400-tal inwoners, de rest woont in de dorpjes rondom.

LPM1 – 't Fort + naam
Rue du comte th. d’Ursel 51
6940 Durbuy

Contact

De klasleerkrachten zijn bereikbaar voor dringende zaken. Hun contactgegevens vind je in het boekje of in de schoolagenda van zoon/dochter.

De foto's en artikels op onze website zijn auteursrechterlijk beschermd en mogen niet gereproduceerd worden (bv. sociale media) zonder uitdrukkelijke toestemming van de directie. Een thuiskopie van de foto's wordt wel toegestaan.